عیار واحد اندازهگیری خلوص آلیاژهای طلا و دیگر فلزات گرانبها است. هر چند که برای سایر مواد هم به کار میرود.
عیار طلا معمولاً از واحد کامل ۲۴ بیان میشود. برای مثال طلای ۲۴ عیار طلای خالص با حداقل ۹۹٬۹ درصد طلا، و طلای ۱۸ عیار از ۷۵ درصد طلا و ۲۵ درصد فلز دیگر تشکیل شدهاست.
در زبان انگلیسی و دیگر زبانهای اروپایی «عیار» را «قیراط» (carat یا Karat) با حرف اختصاری K مینامند که این قیراط را نباید با قیراط که یک یکای جرم برای اندازهگیری جرم سنگهای قیمتی و مروارید است اشتباه گرفت. هر قیراط ۲۰۰ میلیگرم (۰٫۲ گرم) است.
طلای خالص با توجه به نرمی زیاد برای ساخت بیشتر وسایل مناسب نیست و به همین جهت بیشتر طلایی که در جواهرات به کار میرود، طلای خالص نیست. در کشورهای مختلف یک یا چند عیار برای طلاسازی مرسوم است. در کشورهای اروپایی طلای عیار پایین به دلیل قیمت کمتر رونق زیادی دارد اما در کشورهای شرقی به دلیل نگاه سرمایهای مردم به طلا از عیارهای بالاتر برای تولید استفاده میشود. البته شرایط اقلیمی نیز در این مورد مؤثر است چراکه رطوبت بالا باعث تیرگی طلاهای عیار پایینتر میشود در نتیجه در هوای شرجی و گرم طلاهای عیار بالا محبوبیت بیشتری پیدا میکنند. در ایران معمولاً از عیار ۱۸ استفاده میشود و عیارهای ۲۰ و ۲۲ هم به رسمیت شناخته میشوند اما تولید طلا با عیار پایینتر از ۱۸ فقط برای صادرات مجاز است و عرضه آن در بازار داخل ممنوع است. البته در گذشته طلاهای ۱۷ عیار هم در ایران ساخته میشدند. عیار سکهها معمولاً بالاتر از عیار جواهرات است و گاهی از طلای خالص هم در سکهزنی استفاده میشود. در ایران تمام انواع سکههای بهار آزادی با عیار ۲۱٫۶ (۹۰٪) ضرب میشوند.