ساختار شیمیایی و فیزیکی :
نقره یکی از عناصر شیمیایی، با نشانه Ag ، دارای عدد اتمی 47 ، وزن اتمی 107.8682 و در گروه یک فرعی (IB) جدول تناوبی قرار گرفته است. نقره فلزی سفید مایل به خاکستری و براق است و از نظر شیمیایی یکی از فلزات سنگین و از جمله فلزات نجیب و از نظر تجارتی عنصری گرانبها تلقی میگردد. نقره خالص فلزی براق و نسبتا نرم است که تا اندازه ای سخت تر از طلاست. زمانیکه این فلز پرداخت شود، دارای درخشندگی میشود و میتواند 95% از نور تابیده به خود را بازتاب نماید. این عنصر در میان کلیه فلزات ، مقام بهترین رسانا در زمینه گرما و الکتریسیته را دارا است و در زمینه قدرت چکش خواری و مفتول شوندگی دارای مرتبه دوم پس از طلا است. همچنین نقره یکی از فلزات گرانبها بهشمار میرود و بیشتر کاربردهای آن نیز ناشی از قابلیتهای آن به عنوان یک فلز گرانبها و همچنین قابلیت رسانایی بالای آن است. شاید جالب باشد که بدانید طلا های زردی که به عنوان جواهر از آن استفاده می نمایید دارای 25 درصد نقره و 22 درصد مس می باشند.
تولید جهانی نقره در سال ۲۰۱۰ بیش از ۲۲ هزار تن بوده که بیشتر از ۵ برابر تولید طلاست. بهای این فلز هم در ماه مارس ۲۰۲۰ بیش از ۱۹ دلار برای هر اونس معادل بیش از ۲ میلیون تومان برای هر کیلوگرم بودهاست که تقریباً یک هفتادم بهای طلاست. در طول یکصد سال اخیر قیمت نقره از یک پانزدهم تا یک صدم قیمت طلا متغیر بودهاست.
روش نگهداری :
نقره بسیار حساس می باشد و در صورتی که در محیط اسیدی یا برخورد با اسید صورت گیرد مانند نوره در حمام به سرعت تغییر رنگ می دهد(چنانچه نقره شما روکش رادیوم داشته باشد از مقاومت بالاتری برخوردار است).
به روش های زیر به راحتی نقره شما سفید می شود :
پودر ماشین لباسشویی
یک کاسه متوسط را با ورق آلومینیوم بپوشانید و درون آن را با آب داغ پر کنید. یک قاشق غذاخوری پودر لباسشویی را در آب حل کنید. نقره را به مدت یک دقیقه در آب قرار دهید و سپس شسته و خشک کنید.
خمیردندان
مقداری خمیردندان را روی پارچهای زده و بر بخش های تیره نقره بکشید. سپس بخشهایی که با خمیردندان تمیز شده را پاک و خشک کنید تا درخشش آن را با چشمان خود ببینید.
شیشه پاککن
شیشه پاککن را روی پارچه یا مسواکی اسپری کرده و از آن برای تمیز کردن نقره استفاده کنید. با این کار نقره شما مثل روز اول براق و درخشان خواهد شد.
سرکه
با قرار دادن نقرهجات خود در محلول یک دوم فنجان سرکه سفید و ۲ قاشق غذاخوری جوش شیرین به مدت ۲ الی ۳ ساعت نیز میتوانید جلوه و درخشندگی را به جواهرات خود بازگردانید. پس از این مدت آنها را با آب سرد شستشو داده و به طور کامل خشک کنید.
شستن با ریکا و با پارچه
با آب و ریکا بشویید و سپس به همان حالت کفی با دستمال بکشید و نقره را به آن بمالید
کاربرد و مصارف آن :
در سالهای اخیر بیشترین مصرف نقره به ترتیب در بخش صنعت (به ویژه صنایع الکترونیک) ، ساخت جواهرات و لوازم تزئینی، تولید سکه و مدال، عکاسی و ساخت ظروف و لوازم غذاخوری بودهاست. از دیگر کاربردهای نقره میتوان به ساخت آینه و دوربین، به عنوان کاتالیزور فرایندهای شیمیایی، ملغمه پرکردن دندان و ساخت برخی سازهای موسیقی اشاره کرد. ضمن اینکه سکهها و شمشهای نقره برای سرمایهگذاری و به عنوان پناه امن سرمایه بهکار میروند.
خواص درمانی :
▪︎ خواص نقره برای بدن انسان از صدها ماده ضدعفونیکننده بیشتر است. این ماده برای از بین بردن ۶۵۰ نوع میکروب موثر است. این خواص ضد میکروبی قدرتمند به پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا، بهبود زخمها و مراقبت از پوست کمک میکند.
▪︎ باعث تنظیم گرمای داخلی بدن و به گردش خون کمک می کند.
▪︎ باعث افزایش انرژی بدن شده و در نتیجه حس شادابی و نیرومندی به انسان میدهد. همچنین به شما کمک می کند که افکار خود را متمرکز کنید.
▪︎ این فلز در شکلگیری و بهبودی استخوان انسان تاثیر مثبت داشته و به فرمدهی و ترمیم پوست کمک میکند.
▪︎ نقره از طریق پوست جذب شده و اثر تسکین درد دارد. پوست را تحریک نکرده و با تعادل دمای بدن، خون را به گردش میاندازد. پوشیدن لباسهای دارای نقره یا استفاده از زیورآلات نقره محافظی در برابر میکروبها و باکتریهای روزمره ایجاد میکند.
▪︎ فلز نقره برای تشخیص بیماری نیز استفاده میشود. اگر فردی دارای مشکلی در سیستم غدد درونریز بدن باشد، زیورآلات نقره تیره میشوند. سفید شدن زیورآلات نقره میتواند نشان از یک اختلال کلیوی جدی باشد، زیرا عرق باعث انتشار موادی حاوی نیتروژن میگردد که به نقره واکنش نشان داده و سبب درخشش آن میگردد.
▪︎ پزشکان توصیه میکنند که افراد دارای زخم معده و یا بیماریهای دیگر معده، از طلا استفاده کنند و اشخاصی که عصبانیت و تند خویی دارند، نقره بکار ببرند.
▪︎ همانطور که اشاره شد خواص نقره فروان بوده و علاوه بر زیبایی بر روی سلامتی انسان نیز تاثیر دارد. استفاده از انگشتر نقره بر روی انگشت چهارم دست راست یا چپ باعث حذف انرژی زاید بدن شده و در افزایش گردش خون و کاهش فشار خون موثر است.
▪︎ در فرهنگ چینی، از رنگ نقره به رنگ آرامش بخش و ضد استرس تعبیر میشود.
▪︎ در زمان قدیم از قاشق نقره برای تشخیص سمی بودن غذا استفاده می کردند ، زیرا نقره به هر آلودگی و سم حساس می باشد و سریعا تغییر رنگ می دهد.
احادیث ائمه معصومین :
انگشتر نقره در دست كردن مستحب است و انگشتر ساخته شده از آهن و برنج (برنز) و فولاد (و تمام بدلیجات) براى مردان و زنان كراهت دارد.
امام صادق عليه السلام فرمود: «انگشتر پيامبر صلی الله علیه و آله از نقره بود» كافى، ج ۶، ص ۴۶۸، ح ۱؛ وسائل الشيعه، ج ۳، ص ۳۹۳، باب ۴۶، ح ۱ و۲.
در چندين روايت معتبر آمده است كه حضرت رسول صلی الله عليه و آله به على عليه السلام فرمود: «انگشتر طلا در دست نكن كه زينت تو در آخرت است» كافى، ج ۶، ص ۴۶۸، ح ۵؛ مكارم الأخلاق، ص ۸۶
حضرت على عليه السلام روايت شده است كه فرمود: «انگشترى جز نقره در دست نكنيد، زيرا رسول خدا صلی الله عليه و آله فرمود: دستى كه انگشترى از جنس آهن در آن باشد آلوده است» كافى، ج ۶، ص ۴۶۸، ح ۶؛ خصال، ج ۲، ص ۴۰۱
در حديثى ديگر فرمودند: «خداوند دستى را كه انگشتر آهنى در آن باشد پاک نخواهد كرد» من لا يحضره الفقيه، ج 1، ص ۱۶۴، ح ۷۷۲؛ مكارم الأخلاق، ص ۸۶.
معادن :
معمولا نقره در برخی نقاط جهان یافت میشود، اما آمریکای جنوبی از اصلیترین مراکز تولید نقره در جهان به شمار میرود. مکزیک با ۴۵۰۰ تن بزرگترین تولیدکننده نقره جهان است و پرو و چین با اختلاف کمی پس از آن قرار میگیرند. استرالیا، شیلی، بولیوی، آمریکا، لهستان، روسیه و آرژانتین نیز دارای معادن نقره هستند.
همچنین در ایران معدن مس سونگون در آذربایجان شرقی، معدن طلای موته در استان اصفهان، معدن رشم در جنوب دامغان، معدن لاطلا در شهر بابک و معدن زرمهر در استان خراسان رضوی از کانونهای اصلی استحصال نقره محسوب میشود. در ایران، فلز نقره در کنار فلزات دیگر نظیر سرب، طلا، روی و مس یافت میشود. به طوری که به ازای هر تن سرب، سه کیلوگرم نقره استخراج میشود.
انواع عیار نقره :
نقره بر اساس کاربرد آن، در سراسر جهان با عیارهای مختلفی تولید میشود. این عیار با اعداد مختلفی نشان داده میشود. عیار ۷۵۰، ۸۵۰، ۹۰۰، ۹۲۵، ۹۵۰، ۹۵۸ و ۹۹۰ از جمله عیارهای مرسوم نقره است که معروفترین آنها ۹۲۵ است که به آن نقره استرلینگ میگویند. نقره ۹۹۹ خالصترین نوع نقره است که به دلیل نرمی زیاد قابل استفاده در زیورآلات نیست.
برای آنکه بدانید نقره استرلینگ چیست بهتر است نگاهی به ترکیبات آن بیندازیم. در این عیار، ۹۲٫۵ درصد از فلز نقره با ۷٫۵ درصد مس ترکیب شده است به همین دلیل به این نوع نقره، نقره ۹۲۵ هم گفته میشود.
نقره۸۵۰ عیار دیگری از نقره است. طبق آنچه در مورد نقره ۹۲۵ گفته شد، این عیار از ۸۵ درصد نقره تشکیل میشود و بیشتر برای ساخت انواع سکه و ظروف نقره کاربرد دارد. علاوه بر این، عیار ۹۵۸ و ۹۵۰ که خلوص بیشتری نسبت به نقره ۹۲۵ دارند به ترتیب به نقره انگلیسی و فرانسوی مشهور است. سکههای نقره معمولاً از عیار ۹۰۰ برخوردارند.
با این وجود، اکثر زیورآلات و محصولات نقره ایران، ایتالیا، ترکیه و اکثر کشورها از نوع نقره استرلینگ است.